duminică, 12 iunie 2016

Succesul terapiei pentru grup

Des intalnita in partea occidentala, terapia de grup se bucura de un succes rasunator si numai de pareri pozitive atat din partea pacientilor, cat si din partea medicilor psihoterapeuti. Practic, aceasta terapie are ca scop ca pacientii sa se vindece singuri si sa se regaseasca pe sine, cu ajutorul celor din jur prin puterea exemplului. Terapeutul este pur si simplu un indrumator al grupului care stabileste o ordine a discutiilor si incearca sa ii conduca pe participanti spre anumite puncte cheie esentiale in vindecarea lor.

De ce psihoterapia pentru grup?

Psihoterapia pentru grup reuneste 6-10 persoane care sufera de o problema comuna precum: depresiile, dependenta de droguri, de alcool, bulimie, decese, pierderi de sarcina, dificultati in comunicare etc. Grupul se intalneste o data sau de doua ori pe saptamana si urmeaza un program stabilit de la bun inceput. Bineinteles, discutiile se pot indeparta de la planul propus de psihoterapeut, fiecare fiind liber sa isi expuna problema atunci cand simte. In fapt, medicul nu impune reguli, ci incearca sa ii ghideze pe pacienti.
Fiecare grup se bazeaza pe urmatorii 11 factori terapeutici: inducerea sperantei, altruismul, informarea,  factorii existentiali, coeziunea grupului, catarsisul, comportamentul imitativ, imbunatatirea aptitudinilor de socializare, recapitularea corectiva a relatiilor din familia de origine, invatarea interpersonala si universalitatea.
Un alt avantaj al tratamentului in grup este partea financiara. In general consultatiile individuale sunt mai scumpe decat sedintele de grup, insa daca medicul va recomanda un tip de tratament, trebuie sa il urmati pe strictete pe acela, iar costurile totale vor fi mult mai accesibile.

Care sunt obiectivele psihoterapiei pentru grup?

Obiectivele variaza in functie de problema pe care este centrata grupul, insa principalele obiective pot fi: autocunoasterea, crearea deprinderii de a-si rezolva singur problema, stabilirea unor relatii cu cei din jur, primirea si acceptarea feedback-ului, intelegerea problemelor, acordarea ajutorului si cresterea increderii in propriile puteri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu